Odborníci na výživu pomenovali superpotravinu, ktorá chráni pred rakovinou a podporuje dlhovekosť

Foto: z otvorených zdrojov

Fazuľa sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, živiny, ktoré mnoho ľudí nemá dostatok.

Strukoviny sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a ďalších prospešných živín. Znižujú riziko chronických ochorení a obezity, pomáhajú kontrolovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Informuje o tom web Best life online.

Fazuľa je považovaná za základnú potravinu v „modrých zónach“ alebo oblastiach sveta, ako je Okinawa, Japonsko, Sardínia a Taliansko, kde majú ľudia tendenciu žiť oveľa dlhšie.

Znižuje chuť na sladké

Výživová poradkyňa Sarah Otto povedala, že konzumácia fazule vám môže pomôcť obmedziť túžbu po cukre a lepšie sa rozhodovať v strave.

Pokiaľ vo svojej strave konzumujete viac pridaného cukru, než chcete, môže byť začlenenie viacerých fazule do vášho jedálnička šikovným krokom.

Diéty, ktoré zahŕňali fazuľu, boli nielen bohatšie na vápnik, vlákninu, železo, horčík, draslík a vitamín E, ale mali aj nižšie hladiny pridaného cukru.

Fazuľa znižujú hladinu cholesterolu

Ľudia s vysokým cholesterolom môžu chcieť zaradiť do svojho jedálnička viac fazule.

Štúdia z roku 2021 zistila, že konzumácia jednej šálky (180 g) konzervovaných fazule denne významne znížila hladinu LDL cholesterolu u ľudí s vysokou hladinou.

Fazuľa sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, živiny, ktoré mnoho ľudí nemá dostatok.

Pomáha schudnúť

Jesť fazuľa môže byť tiež prospešné, ak sa snažíte schudnúť, čiastočne preto, že majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín a sacharidov, čo vám pomôže udržať vás po jedle dlhšie sýte.

Dobré pre črevá

Zlepšenie zdravia čriev ovplyvňuje imunitu, hormonálnu rovnováhu, náladu a zdravie pokožky a samozrejme zlepšuje trávenie.

Fazuľa obsahuje špeciálny typ sacharidu zvaný rezistentný škrob.

Namiesto trávenia v tenkom čreve sa fermentuje v hrubom čreve a produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré podporujú zdravý mikróbiom a môžu mať ďalšie zdravotné prínosy.

Chráni pred určitými typmi rakoviny

Hoci genetika zohráva hlavnú úlohu pri určovaní rizika rakoviny, pridanie ďalších fazule do vašej stravy môže byť tiež prospešné.

Štúdia z roku 2023 zistila, že konzumácia fazule bola spojená so zlepšeným črevným mikrobiómom a zníženým rizikom recidívy u jedincov, u ktorých bola predtým diagnostikovaná rakovina hrubého čreva a konečníka.

Fazuľa môže znížiť chronický zápal

Konzumácia fazule môže pomôcť znížiť zápalové markery, a tým znížiť riziko chronických ochorení.

Fazuľa ako rastlinná potrava je bohatá na protizápalové antioxidanty a polyfenoly. Tieto dôležité zlúčeniny pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek oxidatívnym stresom a pomáhajú znižovať zápaly v celom tele.

Registrovaná diétologička Stephanie Wells dodáva, že konzumácia fazule môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, inzulínová rezistencia a syndróm polycystických vaječníkov.

Obsahuje mnoho živín

Fazuľa sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími živinami, ktoré vaše telo potrebuje. Okrem zaistenia rovnováhy bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a sacharidov sú fazuľa tiež nabité draslíkom, meďou, fosforom, železom, vitamínmi B a ďalšími dôležitými mikroživinami.

Fytochemikálie, antioxidanty rastlinného pôvodu, sú ďalšou nutričnou výhodou konzumácie väčšieho množstva fazule.

Fazuľa je navyše nízkoglykemickou potravinou, čo znamená, že spôsobuje pomalší a menší nárast hladiny cukru v krvi v porovnaní so sacharidmi s vyššou glykémiou.

Pretože fazuľa majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ich pridanie do jedál môže tiež pomôcť spomaliť vstrebávanie cukru do krvi, čo z nich robí skvelú voľbu pre väčšinu ľudí s cukrovkou.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Články Slovolam.sk