Čo by malo byť na stole na Nový rok 2025: recepty hlavných jedál

Ako osláviť rok 2025 – čo variť a aké jedlá by sa nemali dostať na stôl – sa dozviete v materiáli agentúry .

Patrón nadchádzajúceho roka – čierny vodný králik (mačka) – zviera nenáročné, ale láskavé. Ak chcete vstúpiť do nového roka 2025 tak, aby vám Králik (Mačka) priniesol len šťastie a prosperitu, musíte ho zaujať správnymi jedlami. Poradí vám, aké tri jedlá na Nový rok nesmú chýbať na vašom stole.

Už skôr sme hovorili o tom, v akom oblečení oslavovať Nový rok 2025 podľa znamenia zverokruhu.

Čo by ste nemali variť na Nový rok 2025 – hlavné zákazy

Mali by ste pochopiť, že dať na stôl jedlá z mäsa pána roka – to je mauvais, takže odmietnite akékoľvek jedlá z králičieho mäsa. Nemali by ste tiež variť obrovské množstvo „zelených“ pochúťok, ktoré premenia stôl na zelenú lúku – králik sa totiž nerád delí o svoje jedlo. Držte sa rovnováhy medzi mäsovými, rybími a vegetariánskymi jedlami. Našťastie ste s kocúrom v tomto smere na rovnakej vlne – zje takmer všetko.

Mimoriadne jedlá na Silvestra 2025 – možnosti

Králik je bylinožravé zviera, takže všetky vaše jedlá by mali mať buď zeleninové zložky, alebo by mali svojím vzhľadom pripomínať zeleninu, ktorú králik rád konzumuje. Na druhej strane, mačka je veľkým obdivovateľom rýb a mäsa, takže takéto produkty by v jedálnom lístku rozhodne nemali chýbať. Zozbierajte všetky hlavné jedlá nadchádzajúceho sviatku a pripravte moderný silvestrovský stôl.

Králičí šalát

  • Šunka – 200 g
  • Ryža – 160 g
  • Konzervovaná kukurica – 150 g
  • Vajíčka – 4 ks
  • Cibuľa – 60 g
  • Uhorka – 30 g
  • Čerstvý kôpor – 1 zväzok (15 g)
  • Majonéza – 80 g
  • Soľ – 1/2 čajovej lyžičky
  • Mleté čierne korenie – 1 štipka

Na ozdobu:

  • Tvrdý syr – 300 g
  • Šunka – 60 g
  • Olivy bez kôstok – 1 ks.
  • Čerstvé bylinky – niekoľko vetvičiek
  • Mrkva – niekoľko plátkov

Ryžu prepláchnite, vložte do hrnca, zalejte vodou v pomere 1:2 (2 šálky vody na 1 šálku ryže). Varte, kým nie je hotová, potom uvarte vajcia natvrdo. Ošúpeme ich zo škrupín, nastrúhame na strúhadle. Šunku a uhorku nakrájajte na plátky, cibuľu ošúpte a tiež nakrájajte na malé kocky. V hlbokej miske zmiešajte vajcia, šunku, cibuľu a uhorku. Pridáme ryžu, kukuricu a nasekaný kôpor. Zalejeme majonézou, osolíme a okoreníme. Šalát položíme na tanier tak, aby tvoril telo a hlavu králika. Nastrúhajte syr a posypte ním telo. Z plátkov šunky a syra vytvorte uši a nos králika, z olív oči a všetky prvky pripevnite k telu pomocou špáradiel.

Podrobnosti o výrobe a zdobení novoročného šalátu nájdete vo videu.

Aromatické kebaby v rúre, ktoré potešia mačku

  • Bravčové mäso – 1-2 kg
  • Cibuľa – 2 ks
  • Ocot – 3-4 polievkové lyžice
  • Cukor – 2 polievkové lyžice
  • Korenie
  • Soľ
  • Korenie

Bravčové mäso nakrájajte na plátky, zakryte potravinárskou fóliou, silno poklepte kladivom, osoľte a okoreňte, opäť zakryte potravinárskou fóliou a poklepte. Mäso vložte do misy, posypte korením, cibuľu nakrájajte na kolieska. Pridajte ju k mäsu a všetky prísady niekoľkokrát stlačte rukami. Prikryte potravinárskou fóliou alebo pokrievkou a nechajte marinovať 2 hodiny.

Ďalšiu cibuľu nakrájajte na kolieska a vložte do misy. Zalejte vriacou vodou, pridajte ocot, cukor a soľ (v prípade potreby môžete pridať citrónovú šťavu). Rúru predhrejeme na maximálnu teplotu, plech vyložíme papierom na pečenie. Vystrihnite kúsok rukáva väčší ako plech na pečenie a na jednom konci ho zaviažte. Do rukáva vložte cibuľu, na ňu položte mäso a druhý koniec rukáva zaviažte. Kebab pečte v rúre 1 až 1,5 hodiny.

Mrkvové občerstvenie

Na tento recept budete potrebovať kovové kužele alebo fóliu zrolovanú do tvaru kužeľa (mrkva).

  • Lístkové cesto bez droždia – 500 g
  • Údené kuracie rezne – 60 g
  • Paradajky – 60-70 g
  • Uhorka – 90 g
  • Vajíčka – 2 ks.
  • Tvrdý syr – 50 g
  • Mrkva – 1 ks
  • Majonéza – 2-3 polievkové lyžice l
  • Paradajková pasta – 1 polievková lyžica
  • Listy šalátu – 10-12 kusov.
  • Soľ – podľa chuti
  • Mleté čierne korenie – podľa chuti

Mrkvu ošúpeme, nastrúhame a pomocou plátna vyžmýkame šťavu. Pridáme paradajkový pretlak a dôkladne premiešame. Uvarte vajcia. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát široký 3 – 5 mm, ktorý nakrájame na pásy široké 2 – 2,5 mm. Pásy zrolujte do kornútkov (alebo fóliových formičiek) a položte ich na plech vyložený pergamenovým papierom. Pečieme v rúre 25 minút pri 180 °C.

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, to isté urobíme s vajíčkami, kuracie mäso, paradajky a olúpané uhorky nakrájame na veľmi malé kocky. Všetky ingrediencie spojíme, zalejeme majonézou a premiešame. Trubičky vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme z kornútov. Naplňte ich plnkou, vložte do nich „chvosty“ šalátových listov a podávajte na tanieri.

Alternatívny recept na toto občerstvenie si môžete pozrieť vo videu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk