Šťavnaté bravčové koleno: ako pripraviť chutné jedlo

Voňavé koleno pečené v rúre je ideálne na slávnostný stôl.

Recept na chutné bravčové koleno / foto depositphotos.com

Koleno je časť bravčového mäsa, presnejšie časť stehna. Dá sa použiť na prípravu mnohých jedál. Každému zvlášť chutí šťavnaté bravčové koleno pečené v rúre. Takéto jedlo bude nádhernou ozdobou každého slávnostného stola.

Klasický berlínsky steak z kolena „Eisbein“

  • Stehno (bravčové) – 1 kus.
  • Tmavé pivo – 2 litre
  • Cibuľa – 1 ks.
  • Cesnak – 8 strúčikov
  • Soľ – 2 polievkové lyžice.
  • Korenie (bobkový list, rasca, oregano, bazalka, zrnká korenia, klinčeky).
  • Olej – 2 polievkové lyžice.

Kĺb umyte, očistite a osušte. Urobte do neho malé zárezy, aby sa lepšie vsiakol.

Prečítajte si tiežMenu na Nový rok 2021: čo variť na slávnostný stôl – nápady na jedláNa dno panvice vložíme všetky koreniny a 2 strúčiky cesnaku, ktoré zľahka rozdrvíme nožom. Koleno dobre potrite soľou a položte na vrch korenia. Zalejte tmavým pivom (malo by mať izbovú teplotu) a varte 1,5 až 2 hodiny, pričom pravidelne zoškrabujte vzniknutú penu.

Keď je koleno „uvarené“ a na kolene je mierne viditeľná kosť, vyberte ho z hrnca a dobre ho potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným s olejom. Preneste ho na plech na pečenie a pošlite do rúry. Nie je potrebné ju predhrievať, všetko by sa malo piecť postupne, potom bude koleno dobre nasiaknuté cesnakom.

Pečieme ho v rúre 30 minút, pričom ho občas podlejeme pivom a korením, v ktorom sa koleno varilo. Potom zvýšte teplotu (už bez vody) a pečte, kým kôrka nezhnedne a nie je mierne prepečená.

Bravčové koleno pečené v rúre

  • Bravčové koleno – 1 kus.
  • Mrkva – 1 kus.
  • Cibuľa – 1 ks
  • Cesnak – 3 strúčiky
  • Korenie – 10 ks
  • Vavrínový list – 4 ks.
  • Mleté korenie – 1 čajová lyžička.
  • Mleté korenie -1 čajová lyžička.
  • Mletý cesnak – 1 čajová lyžička.
  • Rastlinný olej – 2 polievkové lyžice.
  • Soľ – 1-2 polievkové lyžice.

Vo veľkom hrnci zalejte mäso vodou, vložte mrkvu a cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridáme bobkový list, zrnká korenia, cesnak a soľ (asi 1 polievková lyžica na liter vody). Hrniec postavte na oheň a varte 1,5 hodiny.

Uvarené koleno vyberte.

Ako uvariť bravčové koleno / foto depositphotos.com

Príprava marinády. Vezmeme pohár vývaru, pridáme mleté korenie, papriku, cesnak a olej.

Touto marinádou zalejte koleno. Nechajte marinovať 15 minút.

Bravčové koleno preložte do pekáča a zalejte ho marinádou. Pečieme v rúre približne 1,5 hodiny pri teplote 180 °C. Počas pečenia mäso neustále polievajte marinádou a otáčajte.

Pečené koleno v horčicovo-medovej omáčke

  • Stehno – 1300 g
  • Horčica – 3 polievkové lyžice.
  • Mrkva – 1 ks.
  • Cibuľa – 1 ks
  • Cesnak – 10 strúčikov
  • Sójová omáčka – 1 polievková lyžica.
  • Med – 1 polievková lyžica.
  • Vavrínový list – 3 ks.
  • Nové korenie – 5 ks.
  • Soľ

Kĺb umyte, nožom oškrabte kožu, opláchnite a vložte do hrnca. Do hrnca nalejte studenú vodu 5 cm nad úroveň kolena. Postavte na oheň, priveďte do varu, odoberte penu a varte 1,5 hodiny.

Prečítajte si tiežČokoládový a arašidový koláč Snickers: ako pripraviť neuveriteľnú pochúťkuuplynie určený čas, do vývaru pridáme mrkvu, cibuľu v šupke, ktorú sme predtým umyli, a potom korenie: bobkový list, oregano korenie a soľ. Pokračujeme vo varení na miernom ohni po dobu jednej hodiny.

Plech na pečenie pokryjeme fóliou, jemne potrieme olejom a koleno z panvice položíme na fóliu. Koleno naplňte strúčikmi cesnaku tak, že do kolena pichnete nožom a cesnak zatlačíte pozdĺž jeho čepele do mäsa.

Na omáčku zmiešajte pripravenú horčicu, sójovú omáčku a med v miske a dobre premiešajte. Koleno dôkladne potrite zo všetkých strán.

Bravčové koleno zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri 200 °C jednu hodinu. Pätnásť minút pred dopečením kolena alobal rozbaľte a pokračujte v pečení do zhnednutia alebo pod grilom.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk