Odborníci na výživu sa už dlho a dôkladne zaoberajú otázkou, či sú vajcia skutočne prospešné.
Odborníci na výživu ukončili otázku zdravotnej prospešnosti vajec / koláž
Z hľadiska výživy to nie je až také jednoduché; odborníci sa už nejaký čas sporia o to, či je prospešné jesť vajcia na raňajky každý deň.
Faktom je, že majú zlú povesť, pretože ovplyvňujú hladinu „zlého“ cholesterolu a celkové zdravie srdca, uvádza Prevention.
Je zdravé jesť vajcia každý deň?
„Pre väčšinu ľudí je normálne jesť vajcia každý deň ako súčasť zdravej stravy. Vajcia sú dobrým zdrojom vysokokvalitných bielkovín a základných živín, ako je cholín, ktorý podporuje zdravie mozgu,“ hovorí odborníčka na výživu a wellness Samantha Cassetti.
„Pre väčšinu ľudí bude konzumácia jedného vajca denne dobrým zdrojom bielkovín a mikroživín bez zvýšeného rizika pre zdravie srdca,“ dodáva odborníčka na výživu Katie Hadleyová.
Je však potrebné mať na pamäti niekoľko premenných, ktoré ovplyvňujú, nakoľko je ranný zvyk na vajcia prospešný. Odborníci zdôrazňujú, že konzumácia jedného vajíčka denne bude prospešná, ale konzumácia väčšieho počtu vajec nemusí mať rovnaký účinok.
„Spôsob prípravy vajec môže ovplyvniť ich celkový prínos pre zdravie. Napríklad miešané vajcia pripravené na masle budú obsahovať nezdravé nasýtené tuky. Zdravšie je pripraviť vajcia na panvici s panenským olivovým olejom alebo ich uvariť,“ navrhuje Cassetti.
„Namiesto podávania vajec so slaninou a bielym toastom, čo sú silne spracované potraviny, pripravte miešané vajcia so zeleninou a skombinujte ich s celozrnným toastom s roztlačeným avokádom, aby ste získali vyvážené a výživné jedlo,“ odporúča Cassetti.
„Hoci vajcia obsahujú cholesterol, štúdie ukázali, že u väčšiny ľudí cholesterol v potrave významne neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. V skutočnosti môžu byť vajcia súčasťou zdravej stravy pre srdce, najmä v kombinácii so zeleninou, ovocím, orechmi, semienkami a celozrnnými obilninami,“ poznamenal Cassetti.
Nedávna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí zjedli tucet vajec týždenne, mali podobnú hladinu cholesterolu ako tí, ktorí zjedli menej ako dve.
Okrem toho niektorí vedci poznamenali, že k rizikám pre cholesterol a zdravie srdca mohli prispieť aj typické vaječné prísady, ako je slanina, toasty a maslo, nielen vajcia.
Je konzumácia vajec prospešná pre vaše zdravie?
Áno!“Veľkou výhodou vajec je, že sú neuveriteľne bohaté na živiny. Obsahujú bielkoviny, ktoré vás zasýtia, a poskytujú dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín D a B12, ktoré podporujú zdravie kostí, funkciu imunitného systému a hladinu energie. Cholín vo vajciach je tiež skvelý pre funkciu a vývoj mozgu a luteín a zeaxantín vo vajciach sú dôležité pre zdravý zrak,“ povedal Cassetti.
Kto by nemal jesť vajcia každý deň?
Alergici na vajcia alebo ľudia, ktorí dodržiavajú vegánsku diétu, by sa vajciam mali rozhodne vyhýbať. Ľudia s vysokou hladinou „zlého“ cholesterolu a ľudia s rizikom srdcových ochorení by mali obmedziť príjem vajec alebo jesť len vaječné bielky.
Na záver možno povedať, že vajcia vám môžu poskytnúť množstvo živín a zdravotných výhod, preto je úplne v poriadku zaradiť túto potravinu do každodenného jedálnička, hlavné je to nepreháňať.
Hoci štúdie ukazujú, že pre väčšinu ľudí je nepravdepodobné, že by konzumácia jedného vajca denne mala negatívny vplyv na zdravie, konzumácia viac ako jedného vajca denne môže zvýšiť markery spojené so zdravím srdca a môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.