Upozornil, že sa často zabúda na jednu dôležitú vec – vlákninu.
Avokádo podporuje zdravie čriev / foto: REUTERS
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú v našom jedálničku najprínosnejšie, pretože môžu znížiť riziko vzniku cukrovky.
Uviedol to britský lekár Michael Mosley, píše Mirror. Poznamenal, že existuje jedna dôležitá vec, ktorá sa často prehliada – vláknina. Je veľmi dôležité, aby sme jej jedli dostatok, aby sme si udržali zdravé črevá.
Navyše, ako zdôraznil Mosley, vláknina vás môže chrániť pred cukrovkou 2. typu, znižuje riziko porúch trávenia, ako je syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída a Crohnova choroba.
A ak patríte k milovníkom raňajok a neskorých raňajok, ako sú avokádové toasty, máte šťastie, pretože avokádo má vysoký obsah vlákniny.
„Možno viete, že táto bobuľa (avokádo je technicky obrovská bobuľa) je zdrojom zdravých tukov. Možno vás prekvapí, že avokádo je aj fantastickým zdrojom vlákniny. Jedno avokádo (približne 150 g) totiž obsahuje približne 10 g vlákniny, čo je tretina odporúčanej dennej dávky,“ uviedol odborník.
Ak vám však avokádo nevyhovuje, existuje množstvo iných potravín bohatých na vlákninu, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Patria medzi ne rôzne druhy fazule, ako napríklad cícer, fazuľa.
Mosleyová hovorí, že „je dobré zaradiť do stravy akýkoľvek druh strukovín“, ale upozorňuje, že niektoré obsahujú viac vlákniny ako iné. Napríklad 170g šálka fazule obsahuje niečo viac ako tretinu z 30g dennej dávky vlákniny, zatiaľ čo cícer obsahuje takmer 5g vlákniny na 100g porcie.
Do svojho jedálnička môžete zaradiť aj hrušky. „Vysoký obsah pektínu sa spája so zlepšením zdravia čriev a funkcie imunitného systému. Okrem všetkých výhod pre črevá sú hrušky bohaté aj na kyselinu listovú, niacín a provitamín A, čo sú všetko vitamíny dôležité pre funkciu buniek, tvorbu energie, podporu pokožky a hojenie rán,“ uviedli odborníci.
Medzi ďalšie potraviny bohaté na vlákninu patria orechy a semená, ktoré sú tiež bohaté na bielkoviny, ako aj ovos.
Výhody avokáda
Avokádo je jedným z tých produktov, ktoré sa v krátkom čase stali populárnymi. Na tejto vlne sa mnohí ľudia vrhli na jeho ochutnávanie, ale hneď boli sklamaní. Dôvodom je neznalosť toho, ako má dobré avokádo vyzerať. A hoci prvý dojem vás často môže odradiť od opakovania zlej skúsenosti, odporúčame dať tomuto ovociu druhú šancu. Tentoraz by ste však mali vyberať zodpovednejšie, vyzbrojení našimi radami, ako si vybrať správne avokádo.