Výhonky cesnaku: kedy a ako ich odstrániť pre dobrú úrodu

Výhonky cesnaku je potrebné včas odstrániť, potom sa dajú použiť do jedál.

Cesnak išiel na šípku, čo robiť / foto depositphotos.com

Zimný cesnak v lete často vysádza šípky, ktoré z rastliny vysávajú šťavy a narúšajú normálny rast. Ak chcete mať bohatú úrodu, musíte ich odrezať. Zistite, čo robiť, keď cesnak začne vysádzať šípky, a ako ich použiť v kuchyni.

Prečo odstraňovať výhonky cesnaku

Výhonky cesnaku vo voľnej prírode sú potrebné na pestovanie semien. Vysávajú z cesnaku šťavy, ktoré sú potrebné na rast strúčikov, a cesnak je tak malý. Veľkosť strúčikov nie je dôležitá pre voľne rastúcu rastlinu, ale je veľmi dôležitá pre záhradníka.

Stonky cesnaku sa dajú ľahko rozpoznať – na rozdiel od plochých listov majú rúrkovitý tvar. Stroužky má len cesnak ozimný, teda ten, ktorý sa sadí na jeseň a na zimu sa nechá v zemi. Začínajú rásť začiatkom júna a koncom mesiaca sa na konci trubice objaví kvet so semenami.

Keď nemusíte odstraňovať šípky

Ak chcete získať semená cesnaku, nie je problém šípky neodstraňovať. Nechajte ich na niekoľkých rastlinách po zvyšok leta. V auguste semená dozrejú v kvete a môžete ich zbierať. Zabalte ich do papiera a skladujte na tmavom mieste až do jari. V marci si budete môcť vypestovať cesnak zo semien.

Kedy a ako odstrániť výhonky cesnaku

Kedy odstrániť výhonky cesnaku / foto depositphotos.com

Názory na to, kedy odstrániť cesnakové šípky, sa rôznia. Niektorí záhradníci sa domnievajú, že šípky je potrebné odstrániť ihneď po ich objavení. V takom prípade však rýchlo vyrastú nové.

Väčšina pestovateľov radšej počká so strihaním, kým sa šípky nezačnú krútiť. Ak sa takáto stonka zreže, už znovu nevyrastie. Ako odstrániť stonky cesnaku? Jednoducho ich odstrihnite nožnicami vo výške 1 cm od základne – je to pre rastlinu najmenej traumatizujúci spôsob. Najlepšie je to urobiť za slnečného rána, aby odrezky okamžite vyschli.

Čo pripraviť zo stoniek cesnaku

Odkrojené rúrky nevyhadzujte – sú dobrou pochúťkou. Pred varením cesnakové stonky opláchnite, nakrájajte a 3 – 4 minúty opekajte na slnečnicovom oleji. Dochuťte soľou a vychutnajte si ich ako občerstvenie.

Recepty na cesnakové šípky môžu byť veľmi rozmanité – sú to kaše, polievky, miešané vajíčka, mäsové jedlá a tiež sa zelené šípky môžu použiť ako príloha. Ak radi konzervujete – pripravte si nakladané cesnakové šípky. Nálev sa pripravuje rovnakým spôsobom ako pri nakladanej zelenine.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk