Nevarená a nie instantná káva: ktorá káva je najzdravšia

Zistime výhody a škodlivosť rôznych druhov kávy.

Aký druh kávy si vybrať / foto depositphotos.com

Milióny Ukrajincov sú fanatickými milovníkmi kávy a nevedia si bez nej predstaviť deň. Chceli by sme však z nápoja získať nielen povzbudzujúci účinok, ale aj výhody pre organizmus. Vedci neustále skúmajú vplyv kofeínu na pohodu, aby zistili, ktorá káva je lepšia.

Ktorá káva je najzdravšia

Podľa mnohých štúdií sa za najzdravší kávový nápoj považujú tieto kávy filtrovaná káva. Je to nápoj, ktorý sa pripravuje zalievaním mletej kávy vodou, ktorá sa vloží do filtra. Voda nasiakne prášok a extrahuje všetky prospešné látky, zatiaľ čo kávová usadenina sa vyhodí.

Tento druh nápoja dostanete vo väčšine špecializovaných kaviarní.

Na čo je filtrovaná káva dobrá? Podľa výskumov filtrovaná káva zachováva maximálne množstvo prospešných látok zo zŕn, ale neobsahuje škodlivé usadeniny. Filtrovaná káva znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a má vysoký obsah antioxidantov.

Ktorá káva je najškodlivejšia

Najškodlivejšia káva podľa vedcov nefiltrovaná kávačo je káva, ktorá sa pije priamo z kávovej usadeniny. Je to káva uvarená v šálke. Za nezdravé sa považujú aj nápoje, v ktorých kávová usadenina zostáva dlho vo vode – sú to turbo káva alebo french press.

Nefiltrovaná káva obsahuje 30-krát viac cholesterolu ako filtrovaná káva, čo viac zaťažuje srdce.

Ktorá káva je lepšia instantná alebo mletá / foto pixabay.com

Ktorá káva je lepšia na pitie – instantná alebo mletá

Milovníci kávy si niekedy pripravujú instantný prášok, ak nemajú čas alebo možnosť pripraviť si pravú kávu. V takýchto prípadoch sa pýtajú, ktorá káva je zdravšia.

Vedci majú vo svojom názore jasno – instantná káva je škodlivejšia ako mletá kávaaj keď je jej príprava jednoduchšia a rýchlejšia. Čím viac prísad a konzervačných látok obsahuje, tým je menej prospešná.

Celá pointa spočíva v tom, že pri príprave instantnej kávy sa zo zŕn „vytiahnu“ takmer všetky esenciálne oleje a prospešné prvky. Aby sa zložky rozpustili vo vode, opakovane sa spracováva, čím sa zbavuje zvyšných vitamínov.

Do prášku sa môžu pridávať aj stabilizátory, konzervačné látky, arómy, farbivá, prášková smotana a cukor. Nič z toho však nápoju nepridáva žiaden úžitok. V takomto nápoji je aj oveľa menej kofeínu.

Ak chcete získať nejaký úžitok z instantného nápoja, potom instantnú kávu nezalievajte vriacou vodou. Na varenie používajte vodu s teplotou 80-85°, aby ste zachovali zvyšné vitamíny.

Stojí za zmienku, že mletá aj instantná káva sú škodlivé, ak ich pijete príliš často. Akýkoľvek nápoj s obsahom kofeínu je škodlivý pre ľudí s aterosklerózou, gastritídou, ochorením obličiek a srdcovo-cievnym ochorením.

Share to friends
Rating
( 5 assessment, average 3 from 5 )
Články Slovolam.sk