Povieme vám, na akom dreve je najlepšie grilovať šašlik a ktoré môže byť zdraviu škodlivé.
Na akom dreve grilovať šašlík / depositphotos.com
Mnohí majitelia dač a turisti vedia, že šašlik sa nedá pripraviť na ihličnatom dreve. Nie všetci však vedia prečo, ale je to skutočne pravda. Vysvetlíme vám, aké nebezpečenstvo predstavuje drevo ihličnanov a na akom dreve by ste ešte nemali grilovať šašlik.
Na akom dreve by ste nemali grilovať šašlík
Všetko ihličnaté drevo nie je vhodné na opekanie mäsa. Pri horení totiž uvoľňujú živice a toxické látky. Šašlík sa po takomto ohni ukáže ako nepožívateľný a všetko, čo „vyšlo“ z dreva, sa dostane do tela.
Nepripravujte šašlik na agátovom, žeruchovom, topoľovom a brestovom dreve. Tieto stromy absorbujú veľa znečistenia z prostredia a keď zhoria, prinesú všetko zlé späť.
- Staré palivové drevo a stavebné materiály
Ak drevo dlho ležalo na daždi, slnku, mraze atď. – nie je vhodné na kebab. Oheň môžete založiť, ale mäso na ňom negrilujte. To isté platí pre stavebné materiály, ktoré môžu byť pokryté farbou, lakom – pri horení uvoľňujú mnoho škodlivých látok.
Na akom dreve je najlepšie grilovať kebab?
Nie je žiadnym tajomstvom, že druh a kvalita dreva ovplyvňuje chuť hotového kebabu. Najlepšími druhmi ovocných stromov na prípravu mäsa na ohni sú konáre a vetvy. Ich popol poskytuje dobré teplo, ale zároveň príliš nedymí.
Nezabudnite, že kebab nemá rád intenzívne teplo – mäso by ste mali grilovať nad tlejúcim ohňom z dreveného uhlia. Potom sa kebab rovnomerne zohreje a zároveň sa z neho bude dymiť.
Predtým sme vám povedali, ako dlhšie uchovať chlieb – v tomto priestore môže vydržať niekoľko mesiacov.