Varené vajcia sú krehké a ľahko sa lúpajú: čo pridať do vody

Aby sa vajcia ľahko lúpali zo škrupiny, pridajte pri varení tajnú prísadu.

Ako dlho variť vajcia na tvrdo a na mäkko / koláž , foto depositphotos.com

Uvariť vajce nemusí byť také jednoduché – vtedy škrupina praskne, potom sa žĺtok rozvarí. Často sú po uvarení veľmi zle očistené a vôbec nevyzerajú lákavo. Už sme vám povedali, ako vajcia správne vyprážať, a teraz vám poradíme, ako ich uvariť.

Hlavná vec, ktorú si treba zapamätať pred varením vajec, je, že čerstvé vajcia sa ťažšie čistia. Preto ich nechajte niekoľko týždňov v chladničke, aby sa škrupiny ľahko odstránili.

Ako variť vajcia, aby nepraskli

O málo známe tipy, ako variť vajcia na mäkko a na tvrdo, sa podelil šéfkuchár Eugen Klopotenko na svojej webovej stránke.

Aby sa vajcia po uvarení ľahko lúpali a žĺtok zostal mäkký, existuje niekoľko trikov.

  1. Vložte vajcia do so studenou vodounie horúcou vodou. Ak nie je rozdiel teplôt, škrupina nepraskne.
  2. Vodu priveďte do varu na silnom ohni.
  3. Pridajte do hrnca jedlá sóda – 0,5 čajovej lyžičky na 3 vajcia. Vďaka tomu sa budú ľahšie lúpať.
  4. Po uvarení vypnite teplo. Vajíčka nevarte, ale nechajte ich variť v horúcej vode – 5 minút na mäkko, 10-12 minút na tvrdo.

Táto málo známa metóda vám umožní dosiahnuť dokonalú konzistenciu žĺtka.

Vajíčka vložte do studenej vody a pred lúpaním ich nechajte vychladnúť.

Ako dlho variť vajcia rôznej konzistencie

Vajcia môžete pripraviť aj tradičným spôsobom – varením v hrnci.

Ako dlho vajíčka variť – to závisí od požadovanej konzistencie. Čas sa načasuje po zovretí vody. Po 4-5 minútach budete mať vajcia uvarené na mäkko. Po 7-8 minútach – vajcia s uvareným žĺtkom a mäkkým, tekutým žĺtkom. Ak ich budete variť 9-10 minút, žĺtok bude úplne tvrdý a bledý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk