Aby sa vajcia ľahko lúpali zo škrupiny, pridajte pri varení tajnú prísadu.
Ako dlho variť vajcia na tvrdo a na mäkko / koláž , foto depositphotos.com
Uvariť vajce nemusí byť také jednoduché – vtedy škrupina praskne, potom sa žĺtok rozvarí. Často sú po uvarení veľmi zle očistené a vôbec nevyzerajú lákavo. Už sme vám povedali, ako vajcia správne vyprážať, a teraz vám poradíme, ako ich uvariť.
Hlavná vec, ktorú si treba zapamätať pred varením vajec, je, že čerstvé vajcia sa ťažšie čistia. Preto ich nechajte niekoľko týždňov v chladničke, aby sa škrupiny ľahko odstránili.
Ako variť vajcia, aby nepraskli
O málo známe tipy, ako variť vajcia na mäkko a na tvrdo, sa podelil šéfkuchár Eugen Klopotenko na svojej webovej stránke.
Aby sa vajcia po uvarení ľahko lúpali a žĺtok zostal mäkký, existuje niekoľko trikov.
- Vložte vajcia do so studenou vodounie horúcou vodou. Ak nie je rozdiel teplôt, škrupina nepraskne.
- Vodu priveďte do varu na silnom ohni.
- Pridajte do hrnca jedlá sóda – 0,5 čajovej lyžičky na 3 vajcia. Vďaka tomu sa budú ľahšie lúpať.
- Po uvarení vypnite teplo. Vajíčka nevarte, ale nechajte ich variť v horúcej vode – 5 minút na mäkko, 10-12 minút na tvrdo.
Táto málo známa metóda vám umožní dosiahnuť dokonalú konzistenciu žĺtka.
Vajíčka vložte do studenej vody a pred lúpaním ich nechajte vychladnúť.
Ako dlho variť vajcia rôznej konzistencie
Vajcia môžete pripraviť aj tradičným spôsobom – varením v hrnci.
Ako dlho vajíčka variť – to závisí od požadovanej konzistencie. Čas sa načasuje po zovretí vody. Po 4-5 minútach budete mať vajcia uvarené na mäkko. Po 7-8 minútach – vajcia s uvareným žĺtkom a mäkkým, tekutým žĺtkom. Ak ich budete variť 9-10 minút, žĺtok bude úplne tvrdý a bledý.