Boršč bude mať sýtočervenú farbu, ak dodržíte niekoľko babičkiných trikov.
Ako uvariť červený boršč s červenou repou / koláž , foto depositphotos.com
Ťažko nájsť Ukrajinca, ktorý by nemal rád červený boršč – recept na toto národné jedlo je v každej rodine. Nie vždy sa však farba polievky ukáže ako chutná. Keď sa boršč sfarbí do ružova alebo do oranžova, človek ho naozaj nechce jesť.
Prišli sme na to, ako urobiť boršč žiarivo červený a naozaj chutný bez toho, aby sme vynaložili veľa úsilia.
Ako urobiť boršč červený s octom
Najčastejším dôvodom, prečo boršč nezčervená, je dlhé varenie červenej repy. Počas varenia zelenina postupne vybledne, rovnako ako celý pokrm. Preto sa červená repa pridáva do hrnca až na samom konci varenia.
Aby sa zachovala bohatá chuť červenej repy, je potrebné kyselina. Preto zeleninu pred vyprážaním postriekajte octom. Takýto prídavok nielenže urobí boršč sýtočerveným, ale dodá mu aj príjemnú kyslosť.
Ocot možno nahradiť citrónová šťava. Vezmite čajovú lyžičku šťavy na 3 litre nádoby.
Ako pripraviť červený boršč bez octu
Existuje ešte niekoľko „babských“ rád, čo robiť, aby červená repa v boršči zostala červená:
- Pridajte šťavu z červenej repy. Červenú repu pretlačte cez odšťavovač a tekutinu nalejte do vývaru spolu s dresingom.
- Červenú repu uvarte samostatne. Zelenina sa môže variť v šupke ako na dresing alebo sa môže ošúpať a pridať do borščového vývaru spolu so zemiakmi a mrkvou. Červenú repu uvaríme do polomäkka, nastrúhame ju na hrubom strúhadle a pridáme do už uvareného boršču. Necháme 15 minút lúhovať, aby získala sýto vínovú farbu.
- Pridáme paradajkový pretlak. Na 3 litre polievky odoberte polievkovú lyžicu pretlaku.
- Oslaďte pečienku. Kým sa zelenina pečie, pridajte do panvice 1 čajovú lyžičku cukru.
Nezabudnite, že smaženie by sa malo pridať do boršču až na samom konci. A je žiaduce, aby sa pokrm nevaril opakovane, inak sa farba stratí.