Ako variť nové zemiaky s kôprom: jednoduché tajomstvá, aby sa nerozpadli

Povieme vám tiež, či je potrebné nové zemiaky pred varením ošúpať.

Ako uvariť nové zemiaky – jednoduché tipy / depositphotos.com

Čerstvo uvarené nové zemiaky s kôprom a maslom majú veľmi zvláštnu chuť. Ako správne uvariť nové zemiaky, si prečítajte v materiáli.

Ako variť zemiaky, aby sa nerozpadli

Najprv je potrebné hľuzy dobre umyť. Ak sa zemina zo šupky dostane na ošúpanú časť a vsiakne do štruktúry zemiaka, bude potrebné túto časť odrezať, pretože bude ťažké alebo nemožné ju úplne umyť. Nezvyšujte spotrebu tým, že do koša dáte viac zemiakov, ako by ste mohli.

Zemiaky sa pripravujú v niekoľkých krokoch:

  • Šúpanie. Mladé zemiaky môžete ošúpať rôznymi spôsobmi: buď ako staré zemiaky, alebo oškrabať vrchnú tenkú vrstvu šupky nožom, alebo použiť kuchynskú kovovú hubku.
  • Ošúpané zemiaky vložte do smaltovaného hrnca. Ak sú zemiaky malé, nechajte ich vcelku, ak sú stredne veľké, rozrežte ich na polovicu, ak sú veľké, rozrežte ich na 4 alebo viac častí.
  • Na silnom ohni priveďte do varu, podľa chuti osoľte a na miernom ohni varte 15-20 minút. Najväčší kus prepichnite vidličkou alebo nožom – ak cítite odpor, varte ďalších 5-7 minút, kým sa do neho dá voľne zapichnúť vidlička.
  • Vodu scedíme tak, že zemiaky pridržíme pokrievkou hrnca, alebo ich odložíme do sitka.
  • Do hrnca pridajte maslo v pomere 1/4 – 1/3 balenia na 1 kg. V tomto pokrme, rovnako ako v zemiakovej kaši, nie je masla nikdy dosť.
  • Posypte nasekaným kôprom, zatvorte pokrievku a miešajte, pričom pokrievku pevne držte. Nezabudnite na kuchynské chňapky alebo rukavice. Môžete posypať aj petržlenovou vňaťou, ale to je už iný príbeh.
  • Niekedy sa nové zemiaky pripravujú s kyslou smotanou namiesto masla – je to vec chuti. Na 1 kg budete potrebovať 1/2 šálky kyslej smotany a 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja.

Hlavným pravidlom je, že zemiaky, ktoré varíte, by mali byť približne rovnako veľké. Ak sú hľuzy rôzne veľké, dávame ich do hrnca celé, polovičné alebo rozštvrtené. Pri krájaní na 2 alebo 4 časti je lepšie krájať zemiaky nie pozdĺžne, ale priečne, aby z nich nevznikli dlhé a tenké, ale krátke a hrubé kúsky – blízke veľkosti najmenšieho zemiaka hodeného vcelku.

Dôležité: Ak varíte celý zemiak veľkosti prepeličieho vajca a päste súčasne, prvý sa rozpadne a druhý zostane vo vnútri surový.

Ako variť nové zemiaky so šupkou – niekoľko tipov

Nemenej obľúbeným pokrmom sú aj nové zemiaky v zemiakovom kabáte. V tomto prípade odporúčame starostlivo vyberať malé alebo stredne veľké hľuzy, maximálne rovnakej veľkosti, pretože ich nebudete krájať.

Rôzne odrody zemiakov sa môžu variť do pripravenosti rôzne dlho, v závislosti od zrna. V priemere je to približne 20 minút. Ak chcete pochopiť, ako dlho sa majú variť nové zemiaky v saku, pozrite sa do hrnca 15 minút po uvarení zemiakov a znížení teploty na strednú. Ak nie sú uvarené, prepichnite ich vidličkou, znížte teplotu na minimum a varte, pričom každých 5 minút skontrolujte, či sú hotové.

Hotové nové zemiaky v obale rozložte do keramických alebo iných nádob a rozdeľte ich na časti. Potom ich treba osoliť a posypať nasekaným cesnakom alebo nakrájanou zelenou cibuľkou. Zalejú sa slnečnicovým olejom, ktorý môže byť nerafinovaný.

Dôležité: nové zemiaky varené v šupke sa môžu jesť aj so šupkou. Hlavné je, aby neboli zelené – potom sa nedajú variť v kabátiku. Zelenkavé časti obsahujú toxíny, určite by sa mali orezávať na bielo.

Predtým sme informovali o tom, ako skladovať zeleninu, aby sa nepokazila – kôpor a petržlen zostanú čerstvé oveľa dlhšie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk