Ako dlho môžete uchovávať vajcia v chladničke: nečakaná odpoveď vás ohromí

Môžete jesť vajcia staré 3 mesiace – ako zistiť, či sa vajcia nepokazili.

Ako udržať vajcia dlho čerstvé / Koláž: , foto: Pexels/Athena Sandrini, Pixabay/Peggychoucair

Hlavné:

  • Pri akej teplote sa skladujú slepačie vajcia
  • Prečo by sa slepačie vajcia nemali skladovať v chladničke

Prečítajte si náš článok „Čo bolo skôr – sliepka alebo vajce: vedci prekvapili nečakanou odpoveďou“.

Čerstvé slepačie vajcia sa môžu skladovať určitý čas, ak sú splnené potrebné podmienky. Zvyčajne sú vyznačené na obale výrobku, ale nie každý vie, že existujú štandardné podmienky.

Aby vajcia zostali čerstvé a vhodné na konzumáciu, je dôležité sledovať ich trvanlivosť a dodržiavať opatrenia na bezpečné skladovanie. Tomuto sa venuje článok spoločnosti a.

Pri akej teplote sa skladujú slepačie vajcia

Podľa zavedených noriem sa čerstvé vajcia môžu skladovať pri teplotách od 0 do 20 stupňov Celzia. Vajíčka je však možné skladovať aj dlhšie, ale v takom prípade sa musí dodržiavať teplotný režim -2 až 0 stupňov Celzia. Táto možnosť je však možná len v špeciálnych priemyselných chladničkách, ktoré udržiavajú potrebnú teplotu a vlhkosť

Ako udržať vajcia dlhodobo čerstvé

Je dôležité nezabúdať na pravidlá skladovania slepačích vajec, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa neželaným problémom s produktmi, ktorým uplynula doba spotreby.

  • pri teplote -2…0 stupňov Celzia možno vajcia skladovať až 90 dní;
  • v domácom prostredí sa môžu slepačie vajcia skladovať 25 dní.

Môžu sa vajcia skladovať v chladničke 2 mesiace?

Odborníci tvrdia, že nemá zmysel robiť experimenty s dĺžkou skladovania slepačích vajec, pretože každý výrobok má svoj vlastný dátum spotreby. Preto sa vajcia, ktoré ležali aj v chladničke dva mesiace a viac, odporúča zlikvidovať, pretože ich konzumácia sa stáva nebezpečnou. Okrem toho trvanlivosť diétnych vajec spravidla nepresahuje jeden týždeň.

Prečo by sa slepačie vajcia nemali skladovať v chladničke

Drvivá väčšina ľudí pri výbere miesta na skladovanie slepačích vajec uprednostňuje chladničku a v istom zmysle majú na to dobrý dôvod. Podľa výskumu sa pri skladovaní vajec pri zníženej teplote skutočne spomaľuje rast baktérií.

Je tu však aj druhá strana mince, nebezpečenstvo spočíva v tom, že pri skladovaní v chladničke sa na vajciach môže tvoriť kondenzát. Táto vlhkosť je živnou pôdou pre najrôznejšie baktérie na škrupine.

Vajíčka na vajíčkach sa môžu objaviť aj na internete:

Zaujímavosti o vajciach

Najčastejšie sa konzumujú slepačie vajcia. Ľudia však môžu konzumovať akékoľvek vtáčie vajcia. Existuje prax konzumácie vajec niektorých plazov (napr. korytnačiek).

Napriek výživovej hodnote vajec môže byť ich konzumácia zdraviu škodlivá kvôli možnosti nákazy salmonelou alebo alergiou na vaječný bielok.

Biele vajcia sú rovnako zdravé ako hnedé vajcia. Farba škrupiny je len genetická vlastnosť a nemá žiadny vplyv na výživovú hodnotu, chuť alebo čerstvosť.

Najlepším miestom pre vajcia je chladnička. Baktérie salmonely sa nerozmnožujú pri teplotách nižších ako 6 °C.

Vajíčka vydržia dlhšie, ak ich položíte špicatým koncom nadol. Tupý koniec totiž obsahuje vzduchovú bublinu, v ktorej sa môžu nachádzať baktérie, takže je pravdepodobné, že keď ich otočíte, dostanú sa do vajíčka.

Vajíčka by sa nemali skladovať spolu so silne zapáchajúcimi potravinami. Vzhľadom na ich pórovitú škrupinu môžu ľahko absorbovať cudzie arómy.

Cholesterol obsiahnutý vo vajciach nie je nebezpečný. Lecitín, ktorý je vo vaječných žĺtkoch hojne zastúpený, pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu, čím zabraňuje vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Ak si všimnete chybu, zvýraznite potrebný text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter informujte redakciu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk