zistil, z čoho sa vyrába saláma a k akým trikom sa výrobcovia uchyľujú, aby ušetrili na kvalite výrobku. Z čoho sa skladá pravá klobása.
Z čoho sa vyrába klobása – ako si vybrať pravú a kvalitnú klobásu / Koláž , foto: screenshot z videa,
Klobása je mäsový výrobok vyrobený z mletého mäsa, tuku, korenia a ďalších prísad. Môže byť čerstvá, varená, údená alebo sušená, v závislosti od spôsobu prípravy. Klobása má rôzne chute a konzistenciu v závislosti od jej zloženia a spracovania. Z čoho sa však klobása vlastne vyrába?
Z čoho sa vyrába klobása
Odborník na kvalitu výrobkov Maksym Nesmiyanov v relácii „Sneedanku z 1+1“ upozorňuje, že by ste mali vždy venovať pozornosť zloženiu klobásy predpísanému na obale. Podľa neho by výrobcovia mali vždy uvádzať percentuálny podiel mäsa v zložení hotového výrobku.
Okrem toho upozorňuje, že je dôležité venovať pozornosť tomu, o aký druh salámy ide, pretože saláma najvyššej triedy podľa DSTU by mala pozostávať zo 100 % mäsa.
Ak máte záujem dozvedieť sa viac o tom, ako si vyrobiť klobásu doma, odporúčame tento recept: Povinná súčasť vášho košíka na Veľkú noc 2023: lacný recept na domácu klobásu.
Zároveň podľa noriem v klobáse prvej triedy nesmie byť obsah mäsa nižší ako 70 %. 30 % zloženia takejto klobásy zaberá sója, škrob a nadmerná vlhkosť (voda). Okrem toho výrobcovia pridávajú takzvané MMO – mechanicky vykostené mäso (mleté kosti, chrupavky a kožu. V druhom stupni je to ešte viac).
Larisa Bal-Prilipko, doktorka technických vied, profesorka a dekanka Fakulty potravinárskych technológií, upozorňuje, že niektorí bezohľadní výrobcovia pridávajú do salám viac MMO, ako je normou stanovených 10 % celkového zloženia.
„Mechanicky vykostené mäso nie je mäso! Sú to polámané kosti, chrupavky, vnútornosti, chvosty atď.,“ upozorňuje odborník.
Pozrite si video o tom, z čoho sa vyrába klobása:
Z čoho by mala pozostávať uvarená klobása
Podľa nej by sa varená klobása mala skladať z nasledujúcich zložiek:
- mäso – 90 %;
- vajcia;
- sušené mlieko;
- soľ;
- korenie;
- dusitan sodný.
Z čoho by mala pozostávať surová údená klobása
Larisa Bal-Prilipko uvádza, že surová údená klobása by mala mať nasledujúce zloženie:
- Mäso: hlavnou zložkou je kvalitné mäso, napríklad bravčové, hovädzie alebo kuracie. Niektoré klobásy môžu obsahovať kombináciu týchto druhov mäsa.
- Masť: aby klobása získala šťavnatosť a mäkkosť, môže obsahovať masť.
- Soľ a korenie: na zlepšenie chuti a vône sa pridáva soľ a rôzne koreniny. Môže ísť o čierne korenie, papriku, rascu, cesnak a podobne.
- Dusitan sodný: niektoré salámy obsahujú konzervačné látky a antioxidanty na zachovanie čerstvosti a trvanlivosti.
Tieto zložky sa môžu líšiť v závislosti od zloženia a výrobcu, ale sú spoločné pre mnohé druhy syrových klobás.
Kto je Larisa Bal-Prilipko
Larisa Bal-Prilipko – doktorka technických vied, profesorka, akademička Akadémie vied vysokého školstva Ukrajiny, dekanka Fakulty potravinárskych technológií a manažmentu kvality výrobkov AIC, podľa Národnej univerzity biozdrojov a riadenia prírody Ukrajiny
Pridáva sa do klobásy toaletný papier?
Moderátor relácie Život bez klamstiev Alexej Duška sa vyjadril k populárnemu tvrdeniu, že do klobásy sa údajne pridáva toaletný papier. Podľa neho je to drahá prísada a je ekonomicky nerentabilné ho používať, pretože takáto klobása bude stáť oveľa viac. Bezohľadní výrobcovia však do klobásy pridávajú značné množstvo vody.
„Ak predtým bolo potrebné pridať 20 – 30 % vody, a niektorí poctiví výrobcovia to stále robia, tí výrobcovia, ktorí sa kamarátia s chémiou, pridávajú 50 %, alebo dokonca 70 % vody. A to všetko za pomoci dvoch magických práškov. A tie sa nazývajú karagénan a potravinárske fosfáty (E-407), aby sa v saláme udržala voda. Výsledkom je žilkovaná klobása. Dá sa v pohode jesť. Ale berte do úvahy, že na žilu miniete 70 % svojich peňazí a na mäso len 30“, – hovorí Alexej Duška.
Pozrite si video o tom, či sa do klobásy pridáva toaletný papier:
Kto je Alexey Dushka
Alexej Vladimirovič Duška (31. augusta 1984, Dneprodzeržinsk, Ukrajinská SSR, ZSSR) je podľa Wikipédie ukrajinský novinár a televízny moderátor.
V roku 2005 začal pracovať pre televízny kanál 1+1. Začínal ako korešpondent TSN, špecializoval sa na investigatívnu žurnalistiku. V roku 2009 „1+1“ odvysielal Duškin špeciálny projekt „U Boha za klérom“ o zneužívaní medzi duchovnými. Za túto sériu materiálov získal osobnú cenu „Teletriumf“.
V rokoch 2010 – 2011 pracoval na projekte „Osobná záležitosť“. Každý program je venovaný inej téme: odhalenie podvodov v supermarketoch, bezostyšná mafia na cintorínoch, test pitnej vody, výsledok.
Od júna 2012 je autorom, redaktorom a moderátorom programu „Územie klamania“, v ktorom sa spotrebiteľský výskum prelína s provokáciami a experimentmi. Za ňu bol v roku 2012 nominovaný na cenu Teletriumph.
Od roku 2018 bol moderátorom kuchárskej šou „Jedlo za 100“, do ktorej si pozýva známe osobnosti, spoločne varia jedlá v cene do 100 UAH.
Od roku 2021 moderuje reláciu „Skryté nebezpečenstvo“ na „ICTV“ o hrozbách v každodennom živote.
Ak si všimnete chybu, zvýraznite potrebný text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter informujte redakciu.