Z čoho sa vyrába kuskusová krupica: spôsob výroby mnohých prekvapí

Takýto výrobok pochádza zo severnej Afriky a na Ukrajine sa objavil pomerne nedávno.

Z čoho sa skladá kuskus / koláž: , foto: screenshot

Dozviete sa:

  • Z čoho sa vyrába kuskus
  • Odkiaľ pochádza
  • Ako správne pripraviť tento výrobok

Väčšina ľudí pozná obilniny ako kuskus a z času na čas ich používa v jedle. Nie každý však vie, čo je kuskus a ako je užitočný.

Odporúčame prečítať si aj materiál: Bude čerstvý celé týždne: žena prezradila úžasné tajomstvo skladovania chleba

Pre mnohých ľudí tiež zostáva záhadou, z čoho sa vyrábajú kuskusové krúpy. vám prezradí, ako sa takéto krúpy vyrábajú a ako by sa mali variť.

Kuskus pochádza zo severoafrických krajín, kde sa začal používať pred mnohými stovkami rokov.

Kuskus sa vyrába zo zŕn pšenice (semoliny) alebo prosa. Na prípravu kuskusu sa hrubá krupica roztĺka na väčšie častice, potom sa prepasíruje cez sito a vysuší. Vzniknuté zrná sa používajú ako príloha.

„Kuskus je vlastne pražená krupica. Vezme sa pšenica, spracuje sa a vyrobí sa z nej krupica. A to je to, čo sme predtým jedli celý život. A v severnej Afrike bolo populárne vziať tú istú krupicu, ale opiecť ju. A v skutočnosti nám tak chutí preto, že je to vyprážaná krupica,“ povedal ukrajinský šéfkuchár Jevhen Klopotenko.

Poznamenal, že pred 10 rokmi sa Česi báli slova kuskus, pretože nerozumeli, čo to je. Teraz je to však pre všetkých Ukrajincov úplne jasná vec.

„Pri nákupe sa treba pozrieť na dátum spotreby na obale. Taktiež, ak vidíte cez obal, musíte vizuálne posúdiť, či tam nie je pleseň, či tam nie sú iné nepríjemné látky. Ak je všetko v poriadku, znamená to, že kuskus bude dobrý,“ povedal Klopotenko.

Klopotenko tiež prezradil, ako kuskus variť. Poznamenal, že tento produkt netreba preplachovať, inak sa prilepí. Kuskus je potrebné nasypať do nádoby a zaliať horúcou vodou v pomere 1:1. Ak nalejete viac vody – bude tekutejší, ak nalejete menej vody – potom sa nemusí uvariť do konca a bude trochu tvrdý. Po zaliatí vodou je potrebné osoliť, prikryť pokrievkou a nechať lúhovať približne 3 minúty. Po uplynutí tohto času môžete pridať maslo.

Pozrite si video o tom, ako uvariť kuskus:

Možno vás bude zaujímať aj:

Kto je Eugen Klopotenko?

Eugene Viktorovič Klopotenko je ukrajinský šéfkuchár, reštaurátor, sociálny aktivista, bloger a televízny moderátor. Spoluzakladateľ reštaurácie „Sto rokov dozadu“ (Kyjev) a bistra „Iné“ (Ľvov), autor populárnej ukrajinskej kulinárskej webovej stránky klopotenko.com, píše Wikipedia.

Ak si všimnete chybu, zvýraznite potrebný text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter informujte redakciu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Články Slovolam.sk