Pri varení vajec je dôležité pamätať na základné zásady, aby si vajcia zachovali dokonalú chuť a tvar.
Ako správne variť vajcia – jednoduché lifehacky / foto depositphotos.com
Zdá sa, že vedia, ako uvariť slepačie vajcia, ale niekedy sú s tým problémy. Chyby robia aj skúsené gazdinky. Aby sa varené vajcia vždy dobre lúpali a nepraskali pri tom, treba mať na pamäti niekoľko jednoduchých pravidiel.
O tom, ako pripraviť vajcia na lúpanie, sme už písali, dnes sa budeme venovať tomu, ako vajcia správne uvariť.
Najčastejšou otázkou, ktorú si ľudia kladú, je, do akej vody ponoriť vajcia – do studenej alebo horúcej. V skutočnosti ich môžete variť v akejkoľvek vode, ale existujú určité nce.
Aký je správny spôsob varenia vajec v studenej alebo horúcej vode?
Existujú dva hlavné spôsoby varenia vajec: v horúcej vode a v studenej vode. Vyberte si najlepšiu možnosť s ohľadom na teplotu, pri ktorej sa vajcia skladujú. Ak sú v chladničke – varte ich v studenej vode, ak sú pri izbovej teplote aspoň jednu hodinu – v horúcej vode. Zvážme postupne jemnosti oboch prípadov.
Mnohé ženy v domácnosti vedia, ako variť vajcia v studenej vode. Je to pomerne pohodlný a jednoduchý spôsob, ale po uvarení vody je dôležité dodržať postup. Na to je potrebné vajcia dôkladne opláchnuť vodou, ponoriť ich do nádoby so studenou vodou a položiť na mierny oheň.
Ako dlho variť vajcia v studenej vode:
- Vajcia na mäkko – varte 2 minúty, po uvarení znížte teplotu;
- Vajíčka pošírované – po uvarení varte 4 minúty;
- vajcia uvarené natvrdo – po uvarení varte 7 minút, potom znížte teplotu.
Nemali by ste váhať s vložením vajíčka do vriacej vody. V tomto prípade si treba zapamätať tieto kľúčové pravidlá. Vo vriacej vode je najlepšie variť vajcia, ktoré majú izbovú teplotu. Ak ponoríte vajcia z chladničky do vriacej vody, okamžite prasknú. To síce príliš neovplyvní ich chuť, ale nevráti im to tvar.
Na varenie vajec vo vriacej vode existuje jednoduchý algoritmus. Postavte nádobu s vodou na oheň a vajcia dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Keď voda začne vrieť, opatrne ponorte vajcia.
Úrovne varenia:
- Vajcia na mäkko – varte 1 minútu, odstráňte z ohňa a varte zakryté 4-5 minút;
- Vajíčka pošírované – varte 2 minúty, odstráňte z ohňa a varte zakryté 7 minút;
- vajcia uvarené natvrdo – varte 4 minúty na miernom ohni bez prudkého zovretia vody.
Vo všeobecnosti si každá gazdinka vyberie vhodnejší spôsob varenia vajec, ale je potrebné pamätať na oba.
Mimochodom, aby sa škrupiny z vajec lepšie odlepili, skúste horúce vajcia po uvarení poliať studenou vodou. Okrem toho gazdinky často robia na spodnej časti vajíčka vpichy, aby prerazili ochrannú fóliu. Vajíčka uvarené natvrdo sa ľahšie lúpajú.
A aby ste zabránili praskaniu vajec počas varenia, skúste pridať polievkovú lyžicu soli.